Tu jesteś: Komunikaty :. SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI MERYTORYCZNEJ ZA ROK 2013

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI MERYTORYCZNEJ ZA ROK 2013

Sekcja samokształceniowa zorganizowała objazd zabytkoznawczy do Austrii, w terminie:

6-8.06.2013, na trasie: Wrocław - Cesky Krumlov - Linz - Wels - Lambach- Stadl - Paura- Kremsmünster - Hallstat - Bad Ischl - St. Wolfgang - Mondsee - Gmunden - Wrocław.

W ramach działalności Sekcji naukowej zorganizowano następujące spotkania:

1.      Mariusz Smoliński z Instytutu Historii Sztuki UW pt. Rzymskie dekoracje stiukowe na Śląsku pod koniec XVII w. (w cyklu "Sztuka na Śląsku") - 21 lutego

2.      Tomasz Urbanowicz - Szkło artystyczne w architekturze. W ramach spotkania odbył się pokaz filmu 850 °C. Szkło Tomasza Urbanowicza (zdjęcia, montaż i reżyseria: Łukasz Śródka; dźwięk i produkcja: Valeria Cocco; muzyka: Sławomir Olsza, Joanna Kaczmarek, Maciej Śródka, Maciej Bill) - 25 kwietnia

3.      Józef Skrabski (Instytut Historii Sztuki, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie) - Między Saluzzo a Zasławiem. Twórczość architektoniczna Paolo Fontany w Polsce (w cyklu "KRESY DAWNEJ RZECZYPOSPOLITEJ")  - 23 maja

4.      Andrzej Kozieł - autor książki Michael Willmann i jego malarska pracowniaPorozmawiajmy o Willmannie (w cyklu "Sztuka na Śląsku")  - 24 października

5.      Agnieszka Jankowskia-Marzec - Huculi w twórczości "Hucułów": Władysława Jarockiego, Fryderyka Pautscha i Kazimierza Sichulskiego (w cyklu "KRESY DAWNEJ RZECZYPOSPOLITEJ") - 28 listopada

6.      Antonina Żaba - Świątynia Salomona, czyli orientacja astrologiczna scen sklepiennych nawy kościoła pojezuickiego w Brzegu (w cyklu "Sztuka na Śląsku") - 12 grudnia

Spotkania odbywały się w Muzeum Narodowym, Muzeum Architektury oraz Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich we Wrocławiu.

Odbyło się również spotkanie wspomnieniowe poświęcone pamięci Profesora Henryka Dziurli, (w Klubie Uniwersytetu Wrocławskiego - dawna jezuicka apteka), podczas którego zaprezentowana została książka "Silesia Jesuitica. Kultura i sztuka zakonu jezuitów na Śląsku i hrabstwie kłodzkim 1580-1776" dedykowana ś.p. prof. Henrykowi Dziurli. - 16 lutego

Oddział Wrocławski SHS był też organizatorem ogólnopolskiej konferencji Stowarzyszenia
PRZEŁOM/REGRES - INNOWACJA/TRADYCJA.  PROCESY PRZEMIAN W SZTUCE ŚREDNIOWIECZNEJ - 21-22 listopada. Osobami odpowiedzialnymi za stronę merytoryczną konferencji byli Rafał Eysymontt i Romuald Kaczmarek. Wśród członków oddziału zaangażowanych w sprawy organizacyjne należy wymienić: Dariusza Galewskiego, Roberta Hesia, Annę Jezierską, Beatę Stragierowicz, Izabelę Żak.

W czasie dwudniowej sesji wygłoszono 29 referatów i przeprowadzono interesujące dyskusje, zorganizowano też zwiedzanie rynku z ratuszem, kościoła św. Elżbiety oraz reliktów prawobrzeżnego zamku książęcego w obecnym domu zakonnym sióstr de Nôtre-Dame.

W związku z zakończeniem kadencji poprzedniej Rady Muzeum Narodowego we Wrocławiu, Zarząd Oddziału wybrał nowego reprezentanta SHS w Radzie, kol. Arkadiusza Wojtyłę.

Sprawy członkowskie

W roku sprawozdawczym przyjęto w poczet członków Stowarzyszenia 4 osoby:

Paweł Klak, Barbara Lejczak, Agata Gabiś, Tomasz Okoński

Skreślona na własną prośbę 1.01. 2013 - Magdalena Szafkowska

Zmarli:

Janina Eysymontt

Zarząd Oddziału przyjął pisemne podziękowanie od p. Małgorzaty Hornung za wieloletnią opiekę nad grobem prof. Zbigniewa Hornunga. Jednocześnie, na prośbę krewnej, wyraził zgodę na ekshumację zwłok i przeniesienie ich na nowe miejsce pochówku w Krakowie.

Sprawozdanie sporządziła:

Izabela Żak

Sekretarz Oddziału

Spotkania

Stowarzyszenie Historyków Sztuki Oddział Wrocławski zaprasza do Muzeum Narodowego we Wrocławiu na wystawę "Śląska ars moriendi. Średniowieczne metalowe płyty nagrobne", po której oprowadzi kuratorka Agata Stasińska. Szczegóły na załączonym plakacie.

Do pobrania

Projekt i wykonanie: SoftCOM